2018. március 26. Kiböjtölt tavasz

Ha az időjósoknak igazuk lesz, és a hétvégére a húsvéttal együtt a jó idő is megérkezik, akkor a szó több értelmében is mondhatjuk: kiböjtöltük ezt a tavaszt. Az elmúlt hetekben, miközben a hiperaktív böjti szelek szorításában metszettünk, majd kötöztünk, többször eszünkbe jutott, hogy január végén a habókos melegben még attól féltünk, hogy megindul a szőlő. De szerencsére nem így történt, sem a korai meleg, sem pedig a késői hideg nem billentette ki az ültetvényt természetes rendjéből, így, már megmetszve és lekötve, várja (velünk együtt) a 2018-as vegetációs periódus indulását. Hogy a szőlő mennyire izgatott, nem tudjuk. Mi mindenesetre, mint rendesen, most is azok vagyunk :). Ráadásul ebben az évben egy új területet is művelni fogunk, amelyen két, számunkra új fajtával, szürkebaráttal és rajnai rizlinggel is dolgozni fogunk. Ez utóbbi igazából szerelem :) nekünk már vagy 12 éve, így neurotranszmitterekben mostanság nem szenvedünk hiányt :D.



A pincében az elmúlt hetek csendesen teltek. 2017-es boraink nagy része kész, bár még mindannyian igen csikók, a tavasz nekik a megemberesedést hozza. Egy tételünk van még születőben, róla egyelőre csak annyit, hogy igazi kísérleti alany: október végén egy késői szürettel szedtünk egybe három fajtát, részben spontán erjedt, most pedig részben tartályban, részben hordóban, részben magyar, részben francia tölgyben érlelődik. Kíváncsian várjuk, merre viszi útja, a tervek szerint valamikor a nyáron találkozhattok majd vele.



Charolais marháink is láthatóan már nagyon várják a tavaszt, egyre többször kerekednek fel telelő helyükről, és bukkannak fel komótosan sétálva a birtok egyik vagy másik pontján. Shropshire birkáinknál viszont már teljes fordulatszámon pörög az élet, február vége óta folyamatosan érkeznek az új generáció tagjai. Jelenleg 21-en vannak, és mindannyian kimaxolják a cukiság fogalmát. Shropshire-jeink egyébként egész télen a szőlőben tanyáztak. A szüret végeztével vittük be őket az ültetvénybe, és a teljes körű fűnyírás megtisztelő feladatát bíztuk rájuk. Ez annyira bejött nekik, hogy 3 hónapig ki sem jöttek a sorok közül, csak amikor leszaladtak a tóra inni :). Eshetett a hó, zúzhatott a szél, ők rendületlenül járták a szőlőt, és közben golf füvet nyírtak. Kitűnő munkát végeztek, bónuszként növelték a talaj szerves tápanyagtartalmát :), és megspóroltak nekünk egy kaszálást. Nagy terveink vannak velük a jövőben, de erről majd egy másik bejegyzésben mesélünk.



Addig is kívánunk mindannyiótoknak örömteli tavasz- és ünnepvárást! Szép húsvétot, mosolyra kanyarítós tavaszt!